top of page

Laatste Nieuws

Terminaliteitsverklaring niet meer in alle gevallen nodig

NexusZorg, 4 november 2019

 

De terminaliteitsverklaring geeft aan dat de levensverwachting van een patiënt niet langer dan 3 maanden is en moet worden ingevuld om extra zorg van de wijkverpleging en langdurige zorg te verantwoorden.

Veel cliënten en zorgverleners vonden deze maatregel onvriendelijk naar cliënten en ze vonden dat het voor teveel onnodige administratie zorgde.  Er is nu afgesproken dat voor patiënten in hospices en bijna thuis huizen de verklaring niet meer altijd wordt opgevraagd. De enige plek waarvoor de verklaring opgevraagd moet worden is bij het aanvragen van een PGB voor zorg in de palliatief terminale fase.

Bron: https://www.zorgvoorbeter.nl/nieuws/terminaliteitsverklaring-palliatieve-zorg-regeldruk

Nieuw btw-nummer voor alle eenmanszaken

NexusZorg, 21 oktober 2019

 

Vanaf januari 2020 krijgen alle ZZP'ers een nieuw btw-nummer. De reden hiervoor is dat in het oude btw-nummer het Burgerservicenummer (BSN) zat verwerkt. Dit betekende dat iedereen kon weten wat je BSN-nummer precies was, waardoor er privacy-gevoelige informatie op straat komt te liggen.

Als het goed is ontvang je deze herfst een blauwe envelop met een nieuw btw-identificatienummer (afgekort: btw-id). Vanaf 1 januari moet je dit nummer gaan gebruiken. 

Maar, voordat je je btw-nummer compleet uit je boekhouding verwijdert: dit nummer wordt ook nog steeds gebruikt door de Belastingdienst. Ze gebruiken dit nummer in alle zaken rondom de afhandeling van de omzetbelasting. Dit nummer heeft vanaf 1 januari 2020 wel een nieuwe naam: het omzetbelastingnummer, of ob-nummer.

Dus je oude btw-nummer heet vanaf 1 januari je ob-nummer of omzetbelastingnummer. Je nieuwe btw-nummer heet nu je btw-id of je btw-identificatienummer.

 

Bron:

https://www.zzp-nederland.nl/nieuws/nieuw-btw-identificatienummer-vanaf-1-januari-2020

Wet Big II gaat definitief niet door

NexusZorg, 9 oktober 2019

Minister Bruno Bruins (Medische Zorg en Sport) heeft besloten dat het debat over functiedifferentiatie van verpleegkundigen weer gehouden moet worden onder verpleegkundigen en werkgevers. 

 

Alexander Rinnooy Kan gaf dit advies ook. Hij was als verkenner aangesteld om te inventariseren wat alle betrokken partijen wilden. 

De oorspronkelijke bedoeling van minister Bruins was om het vak van verpleegkundige aantrekkelijker te maken voor hoger opgeleide verpleegkundigen. En hij wilde daarbij ook de bijscholing stimuleren onder verpleegkundigen in het algemeen. Deze zomer was er veel commotie over zijn plannen en Bruins kondigde na de zomer al aan dat het alleen zou doorgaan als er genoeg draagvlak bleek te zijn.

 

Afgelopen weken bleek al dat de verpleegkundigen, ziekenhuizen en andere werkgevers niet verder wilden met het wetsvoorstel. Een bijkomende factor is ook nog dat het kabinet een opstand in de zorg wil voorkomen, omdat er al zoveel personeelstekort is.

Minister Bruins is niet de enige die deze plannen heeft bedacht, hij heeft het altijd in overleg gedaan met V&VN, de vakbond van verpleegkundigen. Het probleem is alleen dat er maar weinig verpleegkundigen lid zijn van een vakbond. 

Het wetsvoorstel is dus van tafel, maar de adviseur van Minister Bruins, Rinnoy Kan constateerde dat de wet schrappen niet de onvrede die leeft onder verpleegkundigen zal oplossen. Hoe gaat de minister ervoor zorgen dat verpleegkundigen zich weer gewaardeerd voelen?

Bron: 

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2019/10/09/minister-bruins-definitief-een-streep-door-wetsvoorstel-big-ii

https://www.trouw.nl/zorg/minister-bruins-geeft-gehoor-aan-protest-van-verpleegkundigen~b413b63f/

https://www.trouw.nl/zorg/het-schrappen-van-de-big-2-wet-lost-de-problemen-niet-op~b9c1bf61/

Vervalste VOG's

NexusZorg, 18 augustus 2019

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) kwam vorige maand met de oproep naar organisaties om te controleren of er vervalste VOG’s in de omloop zijn. VOG’s zijn Verklaringen Omtrent het Gedrag, een verklaring die bij veel instellingen verplicht is voordat je er kan werken. Een vervalst VOG kan ervoor zorgen dat iemand die eigenlijk niet bij een kinderopvang mag werken, daar toch ingehuurd wordt.
Wij zijn altijd al heel streng geweest op het controleren van de VOG’s. Als wij twijfelen vragen we een nieuwe VOG aan. Wij geven dus de garantie dat onze ZorgZZP'ers een kloppende VOG hebben. Mochten jullie twijfelen over een VOG die je tegenkomt dan zijn dit de kenmerken waarop je moet letten.

• Het papier heeft een raster en een blauw Rijkslogo
• Het papier heeft een karakteristiek golvend watermerk
• Als je de VOG onder een uv-lamp houdt dan blijft het papier donker en lichten er kleine vezels in het papier en het beeldmerk rechtsonder op en verandert het blauwe nummer in de rechterbovenhoek van kleur.
• In het papier is een hologram zichtbaar.

Bron:
https://www.kinderopvangtotaal.nl/valse-vogs-in-omloop/ 

NexusZorg Café - Rotterdam

NexusZorg, 23 mei 2019 – Foto met ZorgZZPer en Nouri van PAYFIX.

 

Het eerste NexusZorg Café was een groot succes! 

Als eerste locatie voor deze netwerkbijeenkomst, is gekozen voor het Stockholm Café aan de beroemde oude haven van Rotterdam. 

ZorgZZPers konden, al borrelend, kennis en informatie vergaren over onder andere: vervolgopleidingen, bijscholing, voorfinanciering, administratie, boekhouding, dubbele medicatie en hun CV laten controleren.

Ben jij er de volgende keer ook bij? Houd dan de NexusZorg Facebookpagina en website goed in de gaten of meld je aan via www.nexuszorg.nl/aanmelden voor meer informatie.

Vrouwen hebben al baat bij de helft van de dosering van mannen bij hartfalen

NexusZorg, 28 oktober 2019

 

We weten al dat verschillen in omvang, lichaamsgewicht, circulerend bloedvolume en vetpercentage invloed hebben op de werking van medicijnen, en dat vrouwen vaker last hebben van ernstige bijwerkingen. Nu blijkt ook nog dat de optimale dosering van medicatie voor vrouwen met hartfalen veel lager ligt dan voor mannen. En dit, terwijl wereldwijd dezelfde streefstandaarden gelden voor vrouwen en mannen. Dit kwam allemaal naar voren in een onderzoek van het UMCG, het grootste in zijn soort.

De optimale waarde van hartmedicijnen voor vrouwen is de helft van wat nu wordt geadviseerd. De onderzoekers willen wel benadrukken dat deze conclusie geen vrijbrief is om vrouwen met hartfalen te onderbehandelen. Er is meer onderzoek nodig naar de verschillen tussen de sekses in de behandeling van hartfalen.

Bron: http://www.platformouderenzorg.nl/nws.php

Hoe mag je reclame maken voor je eigen bedrijf?

NexusZorg, 15 oktober 2019
 

Een handige manier om reclame te maken voor je bedrijf is om stickers met je logo op je eigen terrein of je eigen auto te plakken. Een topidee! Alleen zitten daar wel veel regels aan vast... 

Hoe zorg je ervoor dat je reclame voor jezelf maakt zonder ook problemen voor jezelf te maken?

Waar je rekening mee moet houden is dat elke gemeente andere regels heeft op dit gebied. Wat een mede-ZZP’er dus mag doen, mag jij misschien niet, omdat je in een andere gemeente woont. Ga dus altijd even langs bij de gemeente en vraag naar de Algemene Plaatselijke Verordening. Daar vindt je de exacte regels voor het plaatsen van reclame op je eigen terrein en/of huis.

En reclame op je auto dan? Het is verboden om reclame op je auto te plakken een reclamebord op je auto te zetten en vervolgens hem ergens in het zicht neer te zetten om zo reclame te maken. Maar heb je reclamestickers op een auto die je gewoon voor eigen vervoer gebruikt, dan is het wel toegestaan. Maar kijk toch voor de zekerheid nog even na of jouw gemeente een beleid heeft op het gebied van voertuigen en reclame.

Nog een laatste tip: als je alle regels omtrent autoreclame hebt doorgespit en met je auto rondrijdt, zorg er dan voor dat je auto netjes en gewassen is. Het is nu tenslotte het visitekaartje van je bedrijf.

 

Bronnen:

https://communicatietrends.multicopy.nl/regels-voor-buitenreclame-waaraan-voldoen/ 

https://decentrale.regelgeving.overheid.nl/cvdr/xhtmloutput/historie/Aalsmeer/24344/24344_1.html

V&VN wil eerst met haar leden in gesprek over BIG II

NexusZorg, 1 oktober 2019

V&VN, de beroepsvereniging van verpleegkundigen, verzorgenden en verpleegkundig gespecialiseerden wil in gesprek met haar leden over het BIG II wetsvoorstel. In dit wetsvoorstel wordt voorgesteld dat alleen hbo-opgeleide verpleegkundigen die vanaf 2012 hun opleiding hebben afgerond zich als regieverpleegkundige kunnen laten registreren in het BIG-register. Er is een overgangsregeling voor overige hbo'ers, mbo- en inservice-opgeleiden.

Een meerderheid van de hbo-opgeleide verpleegkundigen ondersteunt dit wetsvoorstel wel, terwijl de meeste mensen met een mbo-v diploma of inservice-opleiding ertegen zijn. 

Omdat er zoveel verschil zit tussen de meningen van de verpleegkundigen wil de interim-voorzitter van het V&VN bestuur Gerton Heyne in gesprek met hun leden.

Bron: https://www.nursing.nl/vvn-peiling-wet-big-ii-mbo-en-hbo-verpleegkundigen-sterk-verdeeld-over-functiedifferentiatie-vvn-wil-niet-door-met-wet/

 

https://www.nursing.nl/minister-stelt-overgangsregeling-verpleegkundigen-vast-niet-alle-hboers-automatisch-regieverpleegkundige/

NexusZorg Café - Utrecht

NexusZorg, 17 juni 2019 - Foto van de netwerkbijeenkomst locatie camping Ganspoort

Volgende week dinsdag 25 juni is het weer zover! Heerlijk borrelen en netwerken op een prachtige locatie aan de grachten van Utrecht. Gedurende deze middag (14:00-17:00) zullen ACB administraties (boekhouding), Avans+ (vervolgopleiding en bijscholing), PAYFIX (voorfinanciering) en SamenSZorg (dubbele medicatie check) aanwezig zijn. Je kan je CV laten controleren, een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aanvragen en het NexusZorg team staat voor al je overige vragen gereed. 

Samenwerken met PayFix

NexusZorg, 16 mei 2018 - Video met Interview met Commercieel Directeur Rob de Vos

NexusZorg bemiddelt voor ZorgZZPers. Ze helpt ZorgZZPers aan nieuwe opdrachten, met administratie, en met facturatie. Met NexusZorg sta je sterk! Zo kan de ZorgZZPer zich weer volledig richten op de kern van de zaak: het leveren van zorg met aandacht. Daar zijn we als PayFix graag onderdeel van. Lees meer op www.nexuszorg.nl

bottom of page