top of page

Wel of geen AOV?

De FNV raadt aan om wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering te nemen. Want als je een tijd niet kan werken door ziekte of een blessure, dan heb je als zzp'er helemaal geen recht op een uitkering, en zo zonder inkomen kunnen de kosten toch erg oplopen.


Veel zzp'ers denken dat een AOV heel duur is. Volgens ZZP-Nederland zijn er steeds meer oplossingen die de kosten drukken. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een verzekering met een minder lange uitkeringstijd, wat betekent dat je een aantal jaren kan terugvallen op een uitkering. Omdat de uitkeringsduur van zo'n soort verzekering minder lang is hoef je dus ook minder te betalen per maand.


Er zijn een aantal dingen waar je dan wel rekening mee moet houden, zoals het inkomen van je partner, financiële reserves en de risico's van een dekking die beperkter is. Waarmee moet je nog meer rekening houden bij een AOV als je zzp'er bent? Volgens onze partners SoloPartners zijn dat de volgende punten:


1. Begin op tijd. Het beste is als je deze vangnetten al hebt geregeld voordat je als zorgzzp'er begint. Ben je al zzp'er? Zorg er dan voor dat je zo snel mogelijk uitzoekt welke verzekering bij jou past.

2. Bekijk veel verschillende mogelijkheden voor verzekeringen. Zorg ervoor dat je een overzicht krijgt van bijna alle aanbieders die er zijn. Veel verzekeringsadviseurs verstrekken dit advies vrijblijvend en gratis trouwens.

3. Kijk naar de gemiddelde premie (over 3 tot 5 jaar), niet alleen naar de premie van het eerste jaar.

4. Zoals ZZP-Nederland ook al aangeeft: combineer verschillende fondsen, zoals een broodfonds voor de eerste 2 jaar en een AOV voor daarna.

5. Kies niet voor de meest luxe optie, dus kijk naar wat voor bedrag je écht nodig hebt bij langdurige arbeidsongeschiktheid en of je kan sparen voor de eerste maanden wachttijd.


Kijk voor uitgebreider advies op de website van SoloPartners en van het Broodfonds.Bronnen:

https://buff.ly/2OIxVxS

https://bit.ly/2YbGt3n

https://bit.ly/2LfNaMI
bottom of page