top of page

Dagelijks 10.000 meldingen via de CoronaMelder-app

Hoewel er nog veel vraagtekens zijn bij de werking van de CoronaMelder-app, stuurt de app naar schatting dagelijks zo’n 10.000 meldingen naar mensen in Nederland. Ook op meer dan anderhalve meter krijgt men een melding schrijft Joost Schellevis van NOS op basis van informatie van Ron Roozendaal, chief information officer van het ministerie van Volksgezondheid.

Afstand correct

Ron Roozendaal, die bij het ministerie verantwoordelijk is voor de corona-app, zegt dat niet alle 10.000 mensen binnen anderhalve meter van een besmet persoon waren. "In het overgrote deel van de gevallen herkent de app de afstand correct. Maar in een klein deel van de gevallen was je op grotere afstand”, aldus Roozendaal. Zo’n 70 procent van de mensen die een melding ontvangen in de CoronaMelder-app is gegarandeerd binnen anderhalve meter afstand van een besmet persoon geweest, schat het ministerie.

Toch een melding

Zo’n 20 procent daarentegen is relatief dicht in de buurt geweest bij iemand die positief is getest op corona. Op het moment dat men op anderhalve tot drie meter afstand is geweest van een besmet persoon, krijgt hij of zij dus ook een melding. Op ‘veilige’ afstand, maar nog relatief dicht in de buurt, vandaar de melding. In enkele gevallen krijgen mensen een melding, terwijl ze tussen drie en tien meter afstand stonden. Echter, hier gaat het wel om mensen die een langere tijd bij iemand met corona in de buurt waren.

Ga in quarantaine

Op hoeveel afstand gewaarschuwde mensen in de praktijk waren, dat weet met niet. De bouwers van de app houden geen statistieken bij in verband met de privacy. En hoewel er een aantal mensen aangeven dat ze écht niet bij iemand in de buurt zijn geweest met corona en toch een melding krijgen, stelt Roozendaal dat je in de meeste gevallen wel bij iemand in de buurt was met het virus. “Minimaal een kwartier en sowieso dicht in de buurt. Dus daarom geldt het advies: heb je een melding gehad, ga in quarantaine.”


Bron: NOS

bottom of page