top of page

Eenzaamheid door het coronavirus

Op een normale dag zag je je collega’s, ging je nog even borrelen met je vrienden of hing je op de bank met je gezin en familie. Tegenwoordig is dit niet meer vanzelfsprekend en wordt de groep die je ziet kleiner en kleiner. Tot nu toe werd gedacht dat het content met mensen die iets verder van je afstaan, zoals je collega’s, minder impact zouden hebben op je eenzaamheid. Toch concluderen onderzoekers van de Tilburg University dat het belangrijker is dan men denkt.

Iedereen een beetje eenzamer

In mei 2020 vergeleken onderzoekers van de Tilburg University antwoorden van meer dan tweeduizend mensen die eerder meededen aan een eenzaamheidsonderzoek in oktober 2019. Veertig procent van de respondenten liet in mei 2020 weten dat ze een toenamen hadden van eenzamen gevoelens ten opzichte van oktober 2019. En deze groep bestond niet alleen uit ouderen; jong en oud en uit alle lagen van de bevolking hadden deze gevoelens. Hoewel het in mei 2020 nog om ‘een beetje’ of ‘min of meer’, vreest Manon van Scheppingen, een van de onderzoekers, dat de nieuwe lockdown zorgt voor ergere eenzaamheid.

Face-to-face contact

Het face-to-face contact werd minder en dat hakte er in, aldus Van Scheppingen: ‘Hoe minder face-to-face contact mensen hadden, hoe groter de toename van de eenzaamheid’. Het gaat hier niet alleen om het minder contact hebben met dierbaren als kinderen en partner, maar juist de contacten met mensen die verder van je afstaan, zoals collega’s, bleken belangrijker te zijn dan gedacht. En juist net die contacten vallen weer weg; een bakje koffie doen bij de buurman, het praatje met een collega bij het koffiezetapparaat, napraten met je teamgenoten over de wedstrijd. Men mist dat veel meer dan ze denken.

Wat kan je doen tegen eenzaamheid?

De onderzoekers van de universiteit keken ook naar wat mensen zelf deden om het gevoel van eenzaamheid te remmen. Zo gingen ze meer tijd spenderen in het gezin om de huisgenoten, belden ze vaker hun familie of vrienden op, ontmoeten ze mensen buiten en organiseerden ze avondjes met vrienden en familie online. Ook gingen mensen massaal activiteiten ondernemen om de eenzaamheid niet meer te voelen; van klussen in huis tot tuinieren en opruimen, van wandelen en fietsen tot een dagje in de natuur, elk klein beetje hielp. Laten we proberen om meer naar elkaar om te kijken en bijvoorbeeld een kaartje in de brievenbus te gooien van je buren, vrienden en familie!


Bron: Zorgwelzijn

bottom of page