top of page

Gedeeltelijke lockdown in Nederland om besmettingen terug te dringen

Een tweede lockdown kwam steeds dichterbij, maar op dinsdag 13 oktober 2020 besloot het kabinet om voor een gedeeltelijke lockdown te gaan. Toch heeft deze lockdown ook veel impact op het dagelijks leven. Wij hebben op een rij gezet wat de veranderingen zijn vanaf 14 oktober 2020 22:00 uur voor de komende vier weken.

1. Groepen

Qua groepen is er niet veel veranderd. In binnenruimtes waar mensen kunnen zitten, geldt een maximum aantal personen van 30. Thuis mag je, net zoals voor de nieuwe maatregelen, maximaal 3 personen ontvangen. Let op: dit is per dag. Je mag dus niet meer een soort clusterverjaardag vieren waarbij er om het uur zoveel gasten binnen komen. Dit om de beweegbaarheid te beperken. Voor binnen en buiten (niet in de thuissituatie) bestaat een groep uit maximaal 4 personen van verschillende huishoudens.

2. Dagelijks leven

Het dagelijks leven gaat even weer anders er uit zien dan dat we gewend zijn. Zo wordt er sterk aangeraden om thuis te werken, tenzij het echt niet anders kan. Als zorgzzp’er is het natuurlijk niet mogelijk om thuis te werken. Wel doen zorginstellingen er alles aan om de veiligheid te waarborgen. Een mondkapje wordt binnenkort verplicht vanaf 13 jaar in de publieke binnenruimtes en in het OV. Tegenwoordig draagt iedereen al een mondkapje, maar nu is het geen advies meer. Ook wordt het dragen van een mondkapje buiten de les verplicht in het voortgezet onderwijs (VO), MBO en hoger onderwijs (HO).

3. Horeca en detailhandel

Voor de horeca is het weer even slikken. De komende vier weken zullen de deuren dicht blijven van alle eet- en drinkgelegenheden. Dit is uitgezonderd voor hotels voor hotelgasten, uitvaartcentra en luchthavens voorbij de security check. Locaties met een gecombineerde functie sluiten het deel met horecafunctie, zoals de sportclub om de hoek met een kantine. Daarnaast worden koopavonden afgeschaft in de detailhandel en sluiten winkels uiterlijk om 20:00 uur. Hier is een uitzondering op levensmiddelenwinkels, die mogen wel later openblijven. Daarnaast wordt het verboden om tussen 20:00 uur – 07:00 uur alcohol en softdrugs te verkopen of te bezorgen. Ook mag dit niet worden benuttigd én mag je het niet op zak hebben in een openbare ruimte.

4. Evenementen

Evenementen hebben het vanaf dag 1 al zwaar te verduren. Evenementen worden nu geheel verboden tot er een vaccin is. Uitzonderingen onder het kopje evenementen zijn markten voor levensmiddelen, beurzen en congressen, bioscopen en theaters, wedstrijden, betogingen en samenkomsten en vergadering als bedoeld in de wet openbare manifestaties. Op zogenaamde doorstroomlocaties, zoals bibliotheken en musea, geldt dat bezoek moet plaatsvinden op basis van een reservering per tijdvak.

5. Sporten

Was jij ook weer zo blij dat je na de eerste lockdown weer kon sporten? Helaas zal dit de komende tijd wat moeilijker gaan worden. Voor iedereen vanaf 18 jaar geldt namelijk dat sporten alleen mag op 1,5 meter afstand én alleen individueel of in teamverband met niet meer dan 4 personen. Wedstrijden zijn daarnaast niet meer toegestaan. Voor kinderen tot 18 jaar is sporten in teamverband en wedstrijden onderling met teams van eigen club wel toegestaan. De douches en kleedkamers blijven net zoals de sportkantines gesloten.


6. Reizen

Om de doorstroomlocaties te beperken, is het advies om zo min mogelijk te reizen met het openbaar vervoer. Daarom het advies om zoveel mogelijk thuis te werken, zodat belangrijke beroepen veilig gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Daarnaast is het advies om zoveel mogelijk op je vakantieadres te blijven in Nederland, het aantal uitstapjes te beperken en drukte te vermijden. Reis je naar het buitenland? Volg dan altijd nog de reisadviezen op van Buitenlandse Zaken.


Meer informatie over de maatregelen vind je op de website van Rijksoverheid.

bottom of page