top of page

Hartproblemen komt vaker voor bij coronapatiënten

Uit een nieuw onderzoek blijkt dat bijna 12 procent van de coronapatiënten last krijgen van hartproblemen tijdens hun ziekenhuisopnames. Deze maand wordt er een studie onder ruim 3000 coronapatiënten gepubliceerd. Het coronavirus geeft dus niet alleen schade aan de longen…

Hartcomplicaties

Hoewel het coronavirus vooral bekend staat omtrent de schade die wordt aangericht aan de longen, blijkt dat men ook hartproblemen kan krijgen. Het was al bekend dat hart- en vaatpatiënten ernstig ziek kunnen worden van het virus, maar ook gezonde mensen kunnen na een besmetting hartklachten krijgen én kan er schade aan het hart worden veroorzaakt. De meest voorkomende complicaties zijn ritmestoornissen van de boezems (5 procent), maar ook ernstige hartcomplicaties zoals hartfalen (2 procent) of een hartinfarct (0,5 procent).

Verklaring

Dat het coronavirus meerdere complicaties met zich mee kan brengen, is zo gek nog niet. Hoogleraar cardiologie Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht, die het onderzoek lijdt, vertelt dat een infectie het hele lichaam namelijk ziek maakt. Na een virusinfectie kunnen era allerlei ontstekingen ontstaan in het lichaam, dus ook bij het hart. “De belangrijkste vraag is of het hart hier op de lange termijn schade aan overhoudt. Ontwikkelen zij klachten? Heeft het invloed op hun kwaliteit van leven en levensverwachting? Dat moet vervolgonderzoek uitwijzen”, aldus Folkert Asselbergs.

Meer kennis nodig

Het coronavirus is nu een langere tijd onder ons en men komt steeds meer te weten over het virus. Toch is er nog altijd meer kennis nodig over de behandeling van coronapatiënten. Hoe meer onderzoek er is verricht, hoe sneller de impact van het virus op een persoon kan worden vastgelegd en hoe beter die persoon kan worden behandeld. Gelukkig zijn er steeds meer onderzoeken en is er ook steeds meer bekend over het coronavirus. Nu nog de tweede golf onder controle krijgen. Hoe? Dat doen we samen!


Bron: het AD.

bottom of page