top of page

Het familiecontact bevorderen bij covid-19

Verpleegkundige onderzoekers doen aanbevelingen omtrent familie en covid-19. Hoe kunnen verpleegkundigen namelijk invulling geven aan familieparticipatie bij patiënten met covid-19 die in het ziekenhuis of verpleeghuis? Door de dossiers van 189 patiënten op covid-afdelingen in te duiken, zijn er aanbevelingen gemaakt. Nursing ligt er twee uit.

Videobellen met de familie

Na de eerste coronagolf zijn er veel onderzoeken uitgevoerd, waaronder hoe familieparticipatie bij covid-19 toch mogelijk kan worden. Verpleegkundig onderzoekers van het Amsterdam UMC bekeken de dossiers van 189 patiënten op covid-afdeling. Een van de eerste tip die ze mee willen geven, is videobellen. Soms kan het zijn voorkomen dat videobellen confronterend is voor familieleden. Belangrijk is om het videogesprek te beginnen bij de patiënt, maar nog niet direct de camera op de patiënt te richten. Zorg er daarnaast voor dat de coronapatiënt er zo ‘normaal mogelijk’ uitziet. Kam eventjes de haren, zet de bril op en vergeet het gehoortoestel niet. Laat de patiënt daarnaast zo recht mogelijk zitten om de schok voor de familie minder te maken.

terugvraagmethode

Door het coronavirus en de daarbij behorende beperkende maatregelen, kunnen ervoor zorgen dat de communicatie met coronapatiënten moeizaam verlopen. Een uitkomst hiervan kan zijn de Teach Back-methode, oftewel de terugvraagmethode, zeggen de verpleegkundig onderzoekers. Het is hierbij van belang dat een familielid in zijn of haar eigen woorden vertelt wat er zojuist is besproken. Daarbij moet er duidelijk gecommuniceerd worden dat jij als arts of verpleegkundige graag wilt weten wat de ander begrepen heeft, zonder dat diegene het gevoel krijgt dat hij of zij gecontroleerd wordt. Op deze manier weet je zeker dat een familielid de situatie kan begrijpen en dat wat er wordt gezegd, ook duidelijk is. Het komt vaak voor dat als er iets schokkends wordt verteld, het via de ene oor in gaat en via de andere er weer uit.


Bron: Nursing

bottom of page