top of page

Leerzame artikelen over covid-19

Nu het aantal covid-19 besmettingen met de dag flink stijgen en de ziekenhuisopnamen weer toe nemen, is het soms fijn om even alles op een rijtje te hebben over hoe je covid-19-patiënten verpleegt. Nursing heeft 5 artikelen die van pas komen bij deze zorg. Wie weet kun jij het meenemen als je aan het werk moet!

Steeds vaker op de reguliere verpleegafdelingen

De Nederlandse Internisten Vereniging meldt dat het lijkt alsof covid-19-patiënten steeds meer behandeld worden op de reguliere verpleegafdelingen in plaats van de ic’s. Hierdoor komt het vaker voor dat je als zorg zzp’er te maken krijgt met covid-19-patiënten. Fris je geheugen op met deze informatieve, klinische artikelen!

1. Nursing Challenge: Covid-19

In dit artikel vind je de basiskennis over covid-19 voor verpleegkundigen. Verdiep je in hoe een diagnose wordt vastgesteld, de behandeling in zijn werk gaat en hoe het ziektebeeld van een covid-19-patiënt er uit ziet. Ook wordt er gekeken naar verpleegkundige aandachtspunten en een overzicht van de symptomen.

2. Verpleegkundige aandachtspunten bij zuurstoftoediening

Een leerzaam artikel over het toedienen van zuurstof bij een covid-19-patiënt. Niet voor iedereen is zuurstof toedienen een dagelijkste kost. Nursing zet de punten op een rijtje, zodat jij veilig je patiënt kan helpen en de zorg kan bieden die hij of zij nodig heeft!

3. Nursing Challenge: Acute respiratoire insufficiëntie

Een angstige bijwerking van covid-19 is dat iemand plotseling respiratoir insufficiëntie krijgt, oftewel ademhalingsfalen. In dit artikel lees je meer over de oorzaken van deze problemen, de symptomen, de behandeling voor ademhalingsfalen en verpleegkundige interventies.


4. Nursing Challenge: Longembolie

Bij covid-19 kan het zijn dat longembolieën optreden. Een longembolie kan een fatale afloop hebben, maar het is lastig vast te stellen. De klinische presentatie varieert elke keer weer. Toch zijn er een aantal signalen van longembolie en Nursing heeft ze opgeschreven, net als de behandeling van een longembolie.

5. Nursing Challenge: Pneumonie

Nog een vervelende bijwerking van covid-19 is pneumonitis, oftewel een chronische ontsteking van de longblaasjes. Bij een ernstige vorm van covid-19 is dat zelfs een dubbelzijdige pneumonitis. Lees hier wat je kunt doen als er complicaties optreden bij een pneumonie en wat jouw rol als verpleegkundige kan zijn.


Bron: Nursing

bottom of page