top of page

Medicatie weggooien

Je moet vast vaak medicijnen of medicijnpleisters weggooien tijdens je werk. Maar weet je waar je het moet weggooien? Dit overzicht is een kleine opfrisser:


Hoe gooi je medicatie weg?

Allereerst is het belangrijk dat je de zakjes/doosjes waar de medicijnen in hebben gezet niet zomaar weggooit. Hier staat namelijk privacygevoelige informatie op. Als ze in een prullenbak liggen kan iedereen ze eruit halen en lezen. De zakjes en dozen moeten dus mee met het andere privacygevoelige materiaal dat wordt vernietigd, of je moet de naam van de zakjes afknippen en op een aparte plek weggooien zodat de namen niet meer aan de medicijnen gelinkt kunnen worden. Waar gooi je de medicatie weg?

Intramurale zorg:

Medicijnen & gebruikte medicijnpleisters moeten naar de apotheek of in een volledig afgesloten doos ingeleverd worden bij de gemeente.

Extramurale zorg:

In de thuiszorg hebben de patiënten in principe zelf de verantwoordelijkheid om hun medicijnafval weg te gooien, maar jij hebt wel de verantwoordelijkheid om mensen te informeren over de manier waarop. Het is dus de bedoeling dat jij ze vertelt dat restmedicijnen en medicijnpleisters klein chemisch afval zijn en dat ze naar de apotheek of in een gesloten doos naar de gemeente gebracht moeten worden. Daarnaast is het ook belangrijk ze te vertellen dat op de etiketten privacygevoelige gegevens staan en ze die dus beter onleesbaar kunnen maken of eraf kunnen knippen.

Spoel de medicijnen nooit zomaar door de wc. In ons land wordt er per dag 427 kilo medicijnen weggegooid. Dit zorgt voor ontzettende vervuiling van onder andere ons drinkwater. Zorg dus goed voor de wereld en breng de medicijnen naar waar ze horen!


Bronnen: Zorg voor Beter Dokter Online

bottom of page