top of page

Motie voor hoger salaris in de zorg ‘per ongeluk’ aangenomen

Dinsdag 27 oktober werd een motie van PVV-leider Geert Wilders aangenomen, maar Kamerlid Stieneke van der Graaf (ChristenUnie) stemde per ongeluk voor. Door deze fout had een nipte meerderheid van de Tweede Kamer voor een forse structurele verhoging van de salarissen van zorgmedewerkers gestemd. Alleen, het kabinet gaat geen werken maken van het voorstel.

Waardering voor zorgprofessionals

Minister Tamara van Ark (Medische Zorg) legt op woensdag 28 oktober in een brief aan de Kamer uit dat het kabinet volgens haar al veel doet. De lonen voor zorgmedewerkers zijn al flink gestegen en ook voor 2020 en 2021 zijn behoorlijke cao-loonstijgingen afgesproken, aldus Van Ark. Daarnaast wil het kabinet eerst een onderzoek afwachten. Er is namelijk gekeken naar de knelpunten in de zorg. Verder wijst Van Ark op de toegezegde zorgbonus voor medewerkers die betrokken waren bij de zorg voor coronapatiënten. "Bovengenoemde acties zijn erop gericht de waardering voor onze zorgprofessionals tot uiting te laten komen en de personeelstekorten aan te pakken", aldus Van Ark.

Woede onder Kamerleden

Wilders is het er echter niet mee eens. Doordat dinsdag 27 oktober 69 Kamerleden voor stemden en 67 Kamerleden tegen, zou de motie in principe uitgevoerd moeten worden. Alleen, Van der Graaf liet gelijk weten dat ze per ongeluk voor had gestemd. Hierdoor werd het onduidelijk of het kabinet de motie gaat uitvoeren en vandaag blijkt dus dat de motie daadwerkelijk niet wordt aangenomen. Niet alleen Wilders is woedend over het niet aannemen van de motie, ook SP-voorvrouw Lilian Marijnissen reageert teleurgesteld. “Dit is onacceptabel. Het kabinet komt hier niet mee weg.”


Bron: Nu.nl

bottom of page