top of page

Snelteststraten door heel Nederland

Half oktober werd er bekend gemaakt dat de overheid zeven grote snelteststraten gaat opzetten. Nu.nl licht in een nieuwe rubriek wekelijkse ontwikkelingen uit die (zouden) kunnen bijdragen aan de weg uit de coronacrisis, waaronder de sneltesten.

Zeven XL-testlocaties

Volgens minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid komen er in de december zeven ‘XL-testlocaties’ waar gebruikgemaakt gaat worden van diverse soorten sneltesten. Naast deze zeven grote testlocaties komen er 25 kleinere sneltestlocaties. Zo kunnen mensen die klachten hebben, als het goed is, veel sneller erachter komen of ze besmet zijn met het coronavirus of niet. De kans is groot dat deze sneltestlocaties gaan helpen om de verspreiding van het coronavirus te verminderen, maar het betekent nog zeker niet dat de coronacrisis bijna voorbij is.

Wat zijn sneltesten?

Op dit moment neemt de GGD bij een coronatest met wattenstaafjes monsters uit de neus en uit de keel, die vervolgens worden opgestuurd naar een lab. Eenmaal in het lab worden de monsters onderzocht en wordt er bepaald of er genetisch materiaal van het coronavirus aanwezig is. Is dat het geval, dan ben je dus besmet met het virus. Die procedure in het lab kost vier tot acht uur, waardoor het lang kan duren voordat iemand een uitslag heeft. Met een snellere test is er dus flink wat tijd te behalen.

Antigeentest

Eén soort sneltest belooft al binnen 15 minuten een uitslag te hebben: de antigeentest. De test wordt bijna op dezelfde manier afgenomen zoals bij de test van de GGD, alleen wordt er bij deze test een monster afgenomen uit de neus. Corona Sneltestlijn beschikt over deze test, ook wel de Corona Swab Sneltest genoemd. Bij deze test wordt door het afnemen van neusslijm binnen 15 minuten beoordeeld of je positief of negatief test. Een gediplomeerd verpleegkundige neemt deze test af op een van de locaties door heel Nederland en al snel weet je of je besmet bent of niet. De testen zijn voor iedereen beschikbaar, ongeacht je beroep, leeftijd en klachten.


Bron: Nu.nl, Corona Sneltestlijn

bottom of page