top of page

Wat je moet weten als je start als zzp’er in de zorg

Aan de slag als zzp’er in de zorg, dat heeft een goede voorbereiding nodig! Er zijn namelijk meerdere punten die je vooraf door moet nemen voordat je echt kunt gaan starten. NexusZorg neemt ze even met je door…

Stap 1: Inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Als zzp’er ga je voor jezelf aan het werk en daarom is het belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KVK). Bedenk hierbij een goede naam om jouw eigen bedrijf te vertegenwoordigen en jezelf te onderscheiden van de rest. Kijk ook even naar welke rechtsvorm je gaat kiezen. Vaak is voor zzp’ers in de zorg de eenmanszaak de beste keuze!

Stap 2: Meld je aan bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd

Op dit moment is stap 2 nog vrijwillig, maar vanaf juli 2021 is het verplicht om je als zzp’er in de zorg aan te melden bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Via deze aanmelding word je gezien als zorgorganisatie en bevestig je dat je op de hoogte bent van de wet- en regelgeving die geldt voor jou als zzp’er.

Stap 3: Vraag een Verklaring Omtrent het Gedrag aan

Heb je een aantal leuke opdrachten gevonden? Grote kans dat de opdrachtgever vraagt om een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Zij zijn namelijk verplicht om te kijken naar jouw achtergrond. Vaak is het hebben van een VOG verplicht, dus vraag deze zo snel mogelijk aan!

Stap 4: Check of je voldoet aan de eisen vanuit de zorgwetgeving

Zodra je staat ingeschreven bij de KVK en je wordt gezien als een zorgorganisatie, ben je officieel een zorgaanbieder. Daar komt meer bij kijken dan je denkt! Soms is het nodig dat je aan de eisen van Wet Kwaliteit Klachten en Geschillen in de Zorg dient te voldoen. Van het opzetten van een kwaliteitssysteem tot het leren van incidenten, er zijn meerdere eisen. Benieuwd naar welke? Lees ze hier!

Stap 5: Kies je voor een keurmerk of niet?

Als zzp’er in de zorg is het niet verplicht om een keurmerk te hebben, maar opdrachtgevers en bemiddelaars kunnen hier wel om vragen. Onze tip: kies voor een keurmerk! Hierdoor kan je sneller aantonen dat de zaken op orde zijn.

bottom of page