top of page

Zo draag je je mondkapje iets comfortabeler

Voor sommige verpleegkundigen is het heel normaal om een mondmasker te dragen, voor anderen is het nog best wel wennen. Deze tips van Nursing zorgen er voor dat de pijnlijke oren, keelpijn, hoofdpijn, benauwdheid en beslagen brillenglazen voorbij zijn. Let op: in geen van de gevallen is bekend of de effectiviteit van een mondmasker wordt beïnvloed.

Oren ontlasten

De elastieken van het masker kun je vastmaken met een paperclip en vastbinden achter je hoofd. Zo schuren de elastiekjes niet constant langs je oren. Een paperclip kan wel weer vast komen te zitten in je haren, dus maak een knot of ga voor een ander alternatief: een ring van een douchegordijn. Zo kan je makkelijker het mondmasker af doen.

Hoofdpijn/keelpijn verhelpen

De meeste verpleegkundigen geven naast geïrriteerde oren ook aan dat ze keelpijn en hoofdpijn krijgen. Meer water helpen drinkt echt, geven veel verpleegkundigen aan. Zorg er voor dat je tijdens je pauzes als je mondmasker af is, je genoeg vocht binnenkrijgt. Volgens het RIVM mag je een mondkapje tussentijds op- en afzetten, zolang je de buitenkant van het masker geheel niet wordt aangeraakt door handen of oppervlakken. Zo kun je tussendoor ook even wat drinken als je hoofdpijn voelt opkomen. Meerdere collega’s zeggen ook dat een siliconen kapje onder je mondneusmaker helpt. Ze hebben minder keelpijn, hoofdpijn en benauwdheid.

Tegen beslagen brillenglazen

Zorgen dat je mondkapje goed aansluit is een vereiste om te voorkomen dat je brilglazen beslaan. Kruis de elastieken of trek ze wat aan om het masker beter aan te sluiten. Daarnaast verkopen brillenwinkels speciale anticondenssprays voor op je glazen. De kans is vrij groot dat dit helpt!

Benauwdheid tegengaan

Door het dragen van een mondmasker ga je onbewust anders ademhalen. Hierdoor kan benauwdheid ontstaan of zelfs hyperventilatie. Blijf gefocust op je ademhaling en proberen rustig adem te halen. Adem vanuit je buik en niet vanuit je borst. Van een hoge ademhaling krijg je het namelijk sneller benauwd.

Bron: Nursing

bottom of page