top of page

Zo leer je omgaan met coronastress als ZorgZZP’er

Nu het coronavirus weer steeds meer om zich heen slaat in ons land, komen er veel onzekerheden naar boven, ook als ZorgZZP’er. De werkdruk kan soms overweldigend zijn, waardoor het lastig is om met de stress om te gaan. Wellicht dat deze tips je helpen!

1. Beweeg en leef gezond

Als ZorgZZP’er sta je op de ‘frontlinie’: vechten tegen het coronavirus. Je bent druk in de weer en hierbij kan het zijn dat je leefstijl verslechterd. Vergeet niet om, naast het harde werken, soms een wandeling te maken om even je gedachtes opzij te zetten. Probeer ook je gezonde levensstijl aan te houden. Het is heerlijk om na een lange werkdag even wat lekkers te pakken, en dat verdien je ook zeker, maar zorg voor een gezonde voeding. Zo krijg je meer energie én ga je beter in je vel zitten.

2. Doe dingen waar je gelukkig van wordt

Probeer iedere dag een momentje te pakken om iets te doen waar je gelukkig van wordt. Misschien word jij rustig van een uurtje lezen of vind je het fijn om nieuwe recepten uit te testen. Wat het ook is, ga het doen! Door activiteiten te ondernemen waar jij gelukkig van wordt, heb je even je momentje voor jezelf en gaan je gedachtes naar iets anders.

3. Zorg voor structuur

Hoewel het lastig is om als ZorgZZP’er structuur te brengen in je leven door de afwisselende werktijden én het vele werken, is het fijn om voor de momenten dat je niet werkt, structuur te hebben. Overleg samen met je medebewoners wat voor jou werkt en probeer samen de structuur, die jullie nodig hebben, te behouden.

4. Praat over je gedachtes

Het coronavirus is niet zo maar een griepje en dat hebben jullie de afgelopen maanden van dichtbij gezien. Doordat je als ZorgZZP’er zo iets van dichtbij meemaakt, zit het constant in je gedachtes. Overal waar je komt gaat het namelijk over het virus. Praat over je gedachtes en krop het niet op. Het is belangrijk om jouw ervaringen te verwerken en dat kan door er over te praten. Met je partner, met vrienden, met familie, met collega’s of met een psycholoog, net waar jij je fijn bij voelt om je hart te luchten.

5. Schrijf over je angsten

Vind je het écht moeilijk om te praten over je gevoelens en gedachtes? Zet het dan op papier. Door de angsten op te schrijven, valt er een last van je schouders. Misschien is het ook een fijn idee om je brief te delen met iemand. Zo hoef je niet uit te leggen wat je gedachtes zijn, maar kan de ander het wel lezen en proberen een gesprek aan te gaan.

bottom of page